Trajno uklanjanje dlačica

< povratak na usluge

Elektroepilacija

Najučinkovitija metoda za trajno uklanjanje dlačica, bez obzira na njihovu boju,jačinu ,gustoću ili boju kože.

Tanka metalna proba uvodi se u folikulu. Koža se nigdje ne probija niti oštećuje,ako je insercija dobro učinjena. Zatim se pušta točno određena vrsta i jačina električne energije koja se u korijenu dlačice pretvara u toplinsku i na taj način se neželjena dlačica uništi.

Elektroepilacija se koristi i istražuje već više od 125 godina i jedina ima oznaku trajnog uklanjanja neželjenih dlačica od strane FDA.


POVIJEST ELEKTROEPILACIJE
Već 1875 je dr. Michael trajno uklonio uraslu trepavicu jednom svom pacijentu pomoću igle koju je spojio u električni krug.

Krajem 19.st. elektroepilacija se počela redovito primjenjivati, a Dan Mohler je ustanovio prvu tvrtku koja je bila preteča današnje najveće tvrtke za elektroepilaciju- Instrantron Company.

1916. dr. N. Kree počeo je upotrebljavati epilaciju s više igala odjednom.
1924. prvi je puta upotrebljena izmjenična struja za elektroepilaciju.
Oko 1948. Arthur Minkel je upotrijebio blend metodu.

Od 60-70-tih godina uređaji za elektroepilaciju se usavršavaju, a 80-tih dolaze na tržište prvi kompjuterizirani uređaji, pojavljuju se sterilne probe za jednokratnu upotrebu (AIDS) i izolirane probe za pojačanu termolizu.Otvaraju se škole gdje se uči elektroepilacija.

VRSTE ELEKTROEPILACIJE:

GALVANSKA - koristi samo istosmijernu struju koja prolazeći kroz fiziološku otopinu u tkivu stvara malu količinu lužine koja može uništiti germinativne stanice tretirane dlačice  NaCl+H2O----------NaOH+Cl+H
Danas se više ne koristi kao samostalan tretman jer je bolna i dugotrajna.

TERMOLIZA - koristi samo izmjeničnu struju zbog koje molekule vode u tkivu počnu brzo vibrirati što povečava temperaturu i dolazi do koagulacije.
Podobno je za tretiranje tanjih dlačica koje imaju ravan korijen.
 U Flash radu ( veoma visok intenzitet, a kratko vrijeme ) koristi se za početno prorjeđivanje dlačica.

BLEND - danas najčešći oblik elektroepilacije. Koristi izmjeničnu i istosmjernu struju istovremeno. Iskusan elektrolog će primjenom različitih omjera struja pronaći najbolji mogući mod blenda da uništi svaku dlačicu i onu jaku , koja ima zavijeni korijen od dugotrajnog čupkanja.

Kako pronaći onoga tko radi dobru elektroepilaciju?
Kod nas, za razliku od Amerike,ima jako malo specijalista elektroepilacije,jer ne postoji specifična edukacija, a u okviru redovitog progama za kozmetičare ta se tema vrlo malo obrađuje.

Ako prvi puta kontaktirate telefonom ,morate dobiti odgovore na pitanja :

  • Da li je to elektroepilacija iglom ( mnogi električnu pincetu reklamiraju kao elektroepilaciju)
  • Koju od tri vrste elektroepilacije se provodi (galvanska,termoliza ili bland)
  • Kojim aparatom rade(naziv proizvođača i model)
  • Koliko otprilike klijenata je osoba  tretirala i koliko dugo izvodi elekktroepilaciju
  • Kakvu edukaciju za elektroepilaciju je osoba prošla

AEA - American Electrologist Asociation
IGPE-International Guild of Photlefonal Electrologists
SCME-Society of clinical and Medical Electrologists
IBE-International Board of Electrologists
CERTIFIKATI:
CPE-Certifical Professional Electrologists
CME-Certifico Clinical Electrologists
RE-Registared Electrologists

Konzultacija i proba mora biti kompletna.


OSNOVE USPJEŠNE ELEKTROEPILACIJE

1. Pravilna insercija-pravilan dijametar probe
                                   -prava dubina
                                   -pravi smjer i kut

2. Pravilan izbor struje-vrste tehnika (blend, termoliza) ovisno o veličini dlake, građi korijena, broju dlačica, jačini struje i vremenu protoka

      INTENZITET x TRAJANJE = STUPANJ ENERGIJE TRETMANA
Stupanj energije tretmana mora biti takav da uništi tkivo dlačice, specijalno metrix gdje se nalaze germinativne stanice iz kojih dlačica izrasta, ali ne smije uništiti okolno tkivo dermisa kako ne bi došlo do trajnih ožiljaka.
Nakon dobro izvedene elektroepilacije dlačica mora biti trajno uništena a na koži ne smije ostati nikakvi tragovi tretmana, osim privremenog crvenila.

3. Brijanje- 1-3 dana prije epilacije
                - olakšava izbor anagen dlačice i time smanjuje inserciju telogen dlačice koja je bolnija i može biti neprecizna (korijen dlačice je atrofiran i skračen i zapunjen odumrlim stanicama kože)

Kod elektrologa
-uredan i čist salon ili ordinacija
-korištenje rukavica, papirnatih pokrivača za stolove,sterilni filamentni za jednokratnu upotrebu
-pri tretmanu ne smijete osijećati da se dlačica čupa kada je elektrolog vuče van
-raspitajte se o bolnosti tretmana i korištenju kožnih anestetika
-dogovorite točnu cijenu (obično se formiraju prema trajanju tretmana)
-razgovarajte o učestalosti i dužini tretmana i okvirnom trajanju cijele procedure

   Da li elektroepilacija boli ?
Mnogi su zabrinuti jer misle da je elektroepilacija jako bolna. Zapravo činjenica je da je svi mogu podnjeti, čak kad se radi nadusnica koja je jedna od najosjetljivijih dijelova tijela.
    Na mnoge načine možemo utjecati na bolnost  elekroepilacije:
-  primjena raznih anestetika
-  duljina tretmana          
-  pravilna insercija, jačina i vrsta struje

    Pomoću ovih parametara elektroepilaciju možemo prilagoditi i najosjetljivijim osobama.I još nešto.Dovoljna su 2-3 tretmana da se osobe potpuno priviknu na senzaciju  koja se stvara kod elektroepilacije.
    Ako se kod izvođenja elektroepilacije ništa ne osjeća znači da se ne proizvodi dovoljan učinak na korjen dlačice i ona neće biti uništena.


     Vodeći proizvođači aparata za elektroepilaciju : (svi američki)
-A.R.Hinkel,Clareblend,Decho International,Instantron R.A. Fischer Siehonet-Tone

 

Iako dolaze nove metode trajnog uklanjanja dlačica, elektroepilacija je i dalje zadržala svoje mjesto u suvremenoj kozmetologiji, jer se samo pomoću nje mogu riješiti neki oblici neželjenih dlačica.

Tako nam je ona nezamjenjiva kada se radi o svijetlim dlačicama ili kada klijentica želi trajno ukloniti dlačice sa obrva.Uglavnom ,kada se radi o pretjeranoj dlakavosti na licu obično se metode fotoepilacije i elektroepilacije kombiniraju, kako bismo došli do zadovoljavajućeg rezultata.
Elektroepilacija se izvodi tako da se sterilni filament uvede u korijen dlačice i pusti se lagani električni impuls koji uništi germinativne stanice, iz kojih izrasta dlačica.No ,da ta dlačica zaista više ne bi rasla potrebno ju je tretirati u točno određenoj, anagenoj, fazi njenog ciklusa rasta.Kako je poprilično kratko vrijeme trajanja te faze,potrebno je dlačicu tretirati i nekoliko puta prije nego je stvarno zauvijek uklonimo.

Ova metoda je vrlo osjetljiva i mora se izvoditi vrlo precizno, što znači da se filamentom mora ući točno u korijen dlačice i nigdje se ne smije probiti koža, niti smije doći do ikakve pojave krvarenja.Isto tako se intenzitet struje mora precizno odrediti kako ne bi došlo do pretjeranog tretiranja,koža oko dlačice ne smije pobijeliti,ali također mora biti dovoljno visok kako bi uništio korijen dlačice,pogotovo jake trerminalne ili savijenog korijena.

U današnje vrijeme na tržištu se nalazi mnogo aparata za elektroepijaciju,mnogi su kompjuterizirani i izgledaju jednostavni za rad.No ocjena operatera o jačini svake dlačice,osjetljivosti kože određenog područja te fazi rasta i dubini dlačice presudna je za uspješan tretman.
Nakon tretmana elektroepilacije na koži se smije vidjeti samo lagano crvenilo koje prolazi kroz sat do dva.U iznimnim slučajevim kada se na malom području tretira mnogo jakih dlačica može se lagana oteklina zadržati do drugog dana.Sve ostale pojave(krvarenje, krastice,bol) znak su pretjeranog tretmana koji će za posljedicu imati trajne ožiljke na koži.

Nakon pravilno provedene elektropilacije na koži neće biti nikakvih tragova.Obično to područje bolje izgleda nego prije, jer stalno čupkanje ili brijanje izaziva upale i konstantno iritira kožu.UZROCI PRETJERANE DLAKAVOSTI KOD ŽENA

POSTOJE DVA OBLIKA PRETJERANE DLAKAVOSTI:

HIPERTRIKOZA- uzrok joj je najčešće genetske prirode i označava pojačanu dlakavost po cijelom tijelu. Ponekad može biti posljedica neke bolesti (enecefalitis, multipla skleroza) ili uzimanja nekih lijekova.

HIRZUTIZAM- naziv za muški tip dlakavosti koji se pojavi u žena. Dlake rastu na bradi, nadusnici, licu, areolama, grudnom košu, srednjoj liniji trbuha, stražnjici.... Ovakav oblik dlakavosti može se prirodno pojaviti u pubertetu ili menopauzi, a ako se pojavi u reproduktivno doba žene (između 20-40 godine) i vezan je uz anomalije u menstrualnom ciklusu može označavati određeni hormonalni poremećaj.Uzroci hormonalnog poremečaja mogu biti razni: 

POLICISTIČNI JAJNICI- ovo je najčešći uzrok pretjerane dlakavosti kod žena i sve više u porastu.Uz odgovarajuću terapiju koju propiše liječnik i kozmetičke zahvate epilacije hirtuizam se može držati pod kontrolom i žene će izbjeći frustracije koje izaziva pojačana dlakavost, pogotovo na licu.Bitno je ne čupati dlačice na licu,jer se tako u vrlo kratkom vremenu razvoj neželjenih dlačica višestruko povećava i sve taže se s njima ne izlazi na kraj.

TUMORI-uzrokuju nagli porast pojačane dlakavosti,(tumor nadbubrežne žlijezde ili jajnika)

IDIOPATSKI HIRTUIZAM-povišena je razina androgena, ali nema nikakvih anomalija i menstrualni ciklus je normalan.

HIPERPLAZIJA NADBUBREŽNE ŽLIJEZDE-stvara se višak androgena

Fotogalerija

   

Nekom do koga Vam je stalo poklonite naše usluge, u vidu bona na koji cemo ispisati podatke koje Vi želite.

ponedjeljak, srijeda, petak: 14-20h
utorak, četvrtak: 9-14h
(ili prema dogovoru)
telefon: 01/3360-405